DERMAQUEST Polska | Strefa wiedzy

Strefa wiedzy

 

Argirelina®

 

Argirelina (Acetyl Hexapeptide-3) – neuropeptyd o właściwościach hamujących wydzielanie acetylocholiny i dostarczanie jej do mięśnia w skutek tworzenia kompleksów białkowo-wapniowych, przeciwdziałając w ten sposób zależnej od wapnia egzocytozie neuroprzekaźnika. Działanie Argireliny jest bardzo zbliżone do działania toksyny botulinowej (BOTOX®) nie wykazując jednak toksyczności. Hamuje intensywne kurczenie się masy mięśniowej, co w efekcie zapobiega tworzeniu się zmarszczek mimicznych poprzez rozluźnienie mięśni twarzy. Niezależne badania in vivo wykazały zmniejszenie głębokości zmarszczek średnio o 30% stosując Argirelinę w najwyższym efektywnym stężeniu które wynosi 10%. 

Hesperydyna

 

Związek chemiczny należący do grupy flawonoidów, organicznych związków naturalnie występujących w roślinach, owocach cytrusowych i warzywach, głównie pozyskiwana z pomarańczy gorzkiej i liści mięty pieprzowej. Korzystnie wpływa na poprawę napięcia ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu poprawia ich elastyczność i mikrokrążenie. Skutecznie uszczelnia naczynia krwionośne oraz wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Hesperydyna zwiększa aktywność witaminy C, która chroni przed oksydantami silnie wpływając na proces hamowania hialuronidazy (rozkładu kwasu hialuronowego). 

 
Heksylorezorcynol - Synovea®HR
 

Pochodzący od rezorcyny, heksylorezorcynol to substancja czynna biologicznie o właściwościach silnie rozjaśniających przebarwienia skórne i naskórkowe. Innowacyjna substancja o nazwie handlowej Synovea®HR wykazuje działanie czterokrotnie silniejsze od hydrochinonu bez ryzyka podrażnienia skóry, potwierdzone badaniami klinicznymi. Heksylorezorcynol hamuje aktywność tyrozynazy odpowiedzialnej za powstawanie przebarwień, rozkładając melaninę w skórze skutecznie zwalcza problem zaburzeń pigmentacji. Heksylorezorcynol jest kluczowym składnikiem rozjaśniającym i przeciwstarzeniowym w walce o prawidłowy wygląd skóry. 

Komórki macierzyste roślinne
 

Zastosowanie technologii komórek macierzystych jest bez wątpienia jednym z najbardziej innowacyjnych i przełomowych odkryć w świecie kosmetologii. Dzięki nowoczesnym technikom biotechnologicznym, udało się bez niszczenia rośliny przygotować wyciągi roślinnych komórek macierzystych, które dla zwiększenia efektywności działania zamknięte zostały w liposomach, czyli nośnikach, dzięki którym wnikają do głębszych warstw skóry. Komórki macierzyste pozyskuje się ze specjalnie dobranych, unikalnych roślin o wyjątkowych właściwościach. Ekstrakty roślinnych komórek macierzystych są bogate w specyficzne metabolity, czyli substancje odżywcze oraz epigenetyczne faktory, które oddziaływują na komórki macierzyste ludzkiej skóry, pobudzając je do aktywności. Zgodnie z badaniami, roślinne komórki macierzyste potrafią przywrócić młodzieńczą witalność komórek macierzystych skóry.

 
Kwas azelainowy
 

Kwas azelainowy jest nasyconym kwasem dikarboksylowym, występującym naturalnie w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto oraz jęczmień. Kwas azelainowy ze względu na swoje szerokie spektrum działania znalazł zastosowanie w leczeniu problemów skóry trądzikowej, atopowej, skłonnej do rumienia oraz z tendencją do zapalenia mieszków włosowych. Stosowany w terapiach depigmentacyjnych, działa jako inhibitor tyrozynazy, przez co ogranicza proces melanogenezy a w konsekwencji tworzenie nowego barwnika - melaniny. Efektywnie przyczynia się do wyrównania kolorytu skóry oraz rozjaśniania przebarwienia. Działanie przeciwtrądzikowe opiera na skutecznym hamowaniu rozwoju bakterii tlenowych i beztlenowych odpowiedzialnych za powstawanie trądziku (Propionibacterium acnes) oraz wytwarzaniu kwasów tłuszczowych, mających istotne znaczenie w powstawaniu zmian trądzikowych. Dużym atutem substancji jest jej potrójna aktywność, czyli działanie przeciwzaskórnikowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo kwas azelainowy wykazuje działanie keratolityczne, regulując proces keratynizacji naskórka. Hamuje aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy, ograniczając nadmierną produkcję sebum. Dodatkowym atutem kwasu jest jego zastosowanie w przebiegu trądziku różowatego, łagodząc rumień i zaostrzone zmiany naczyniowe.

 
Kwas ferulowy
 

Kwas ferulowy jest pochodną kwasu cynamonowego, występującą naturalnie w liściach i nasionach większości roślin, zaś szczególnie duże stężenia znajduje się w nasionach ryżu, pszenicy i owsa. Jako silny antyoksydant neutralizuje wolne rodniki chroniąc przed uszkodzeniem komórek, przyspieszonym starzeniem się skóry, powstawaniem zmarszczek i przebarwień. Kwas ferulowy działa fotoprotekcyjnie naturalnie chroniąc skórę przed promieniowaniem UV. Stosowany w połączeniu z witaminą C i E, zwiększa ich stabilność i efektywność nawet kilkukrotnie. Kwas ferulowy nie posiada właściwości eksfoliujących i drażniących dzięki czemu jest bezpieczny w stosowaniu przez cały rok także u osób z skórą wrażliwą. 

 

Kwas glikolowy

 

Kwas glikolowy jest głównym przedstawicielem alfa-hydroksykwasów (AHA) o silnych właściwościach złuszczających i odmładzających. Pozyskiwany jest syntetycznie lub naturalnie z trzciny cukrowej. Posiada małą cząsteczkę dzięki czemu potrafi przeniknąć do poziomu skóry właściwej stymulując fibroblasty do produkcji białek podporowych. Posiada również właściwości keratolityczne, rozluźniając łączenia międzykomórkowe w martwym naskórku, co skutkuje łatwiejszym procesem złuszczania. Kwas glikolowy stymuluje syntezę włókien kolagenowych, elastyny i glikozaminoglikanów, opóźniając proces starzenia się skóry, poprawiając  jej jakość i strukturę. Stosowany w terapii leczenia zmian trądzikowych takich jak grudki, zaskórniki, łojotok, rozszerzone ujścia mieszków włosowych oraz na przebarwienia pozapalne. Właściwości rozjaśniające kwasu wynikają z zakwaszenia środowiska naskórka oraz z przyspieszenia jego odnowy. Kwas glikolowy zwiększa i przyspiesza penetrację przez naskórek  innych substancji aktywnych wpływających na poprawną kondycję skóry czego skutkiem jest jej rozjaśnienie, wygładzenie, spłycenie drobnych zmarszczek powierzchniowych, zwężenie porów, usuniecie blizn potrądzikowych, a także poprawa kolorytu skóry i hamowanie powstawania przebarwień.

 

Kwas hialuronowy

 

Polisacharyd, naturalnie występujący w skórze. Jego głównym zadaniem jest wiązanie wody w organizmie, co skutkuje nawilżeniem, napięciem i zwiększoną elastycznością skóry. Niestety z biegiem lat następuje degradacja cząsteczek kwasu hialuronowego w związku z czym następuje powolny proces starzenia się skóry. Aby temu zapobiec należy z zewnątrz dostarczyć do skóry odpowiednią ilość kwasu hialuronowego, który posiada właściwości wiązania wody 1000 razy więcej niż wynosi jego masa, przez co doskonale nawilża i wygładza skórę. Substancja aktywna o właściwościach higroskopijnych zapewnia uwodnienie zewnętrzenej warstwy skóry, dzięki czemu dobrze nawilżona warstwa rogowa staje się bardziej elastyczna i przepuszczalna dla innych substancji aktywnych.

 

Kwas migdałowy

 

Kwas migdałowy należy do alfa-hydroksykwasów (AHA), który posiada właściwości  przeciwbakteryjne, nawilżające oraz depigmentacyjne. Posiada także silne właściwości ochronne, zapobiegając fotostarzeniu się skóry. Nie uwrażliwia skóry na działanie promieni słonecznych, w związku z tym może być stosowany w okresie letnim. Oprócz swoich właściwości złuszczających, zastosowanie kwasu prowadzi do przebudowy włókien kolagenu i elastyny oraz glikozaminoglikanów, co ma istotne znaczenie np. w terapii blizn. Po jego aplikacji spada zawartość melaniny, a jej dystrybucja w skórze staje się bardziej homogenna. Właściwości kwasu migdałowego są bardzo podobne do kwasu glikolowego. Ma większą moc, ale znacznie trudniej wnika do skóry, co powoduje, że działa łagodniej i wolniej niż kwas glikolowy i jest całkowicie pozbawiony działania drażniącego. Naturalnymi źródłami kwasu migdałowego są wiśnie, morele oraz migdały. Jest on otrzymywany przez hydrolizę wyciągu z gorzkich migdałów. Pośród hydroksykwasów wykazuje najsilniejsze właściwości przeciwbakteryjne, ponieważ budową jest zbliżony do wielu antybiotyków. W środowisku kwaśnym kwas migdałowy działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na szczepy bakterii. Hamuje łojotok oraz łagodnie złuszcza naskórek. Może być stosowany praktycznie u każdego, zwłaszcza w przypadku cer problematycznych: mieszanej, wrażliwej, naczyniowej, łojotokowej oraz w przebiegu trądziku różowatego. Nie powoduje nadwrażliwości na promienie UV, więc kwas ten może być stosowany również latem.

 

 

Kwas salicylowy

 

Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Naturalnie pozyskuje się go z drzewa różanego, malin, liści senesu i brzozy, kwiatów rumianku, kory wierzby i topoli oraz z olejków eterycznych, a syntetycznie z fenolu. Kwas salicylowy działa łagodniej niż kwasy AHA, podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, gdyż spokrewniony jest z aspiryną, która sprzyja procesowi gojenia się wyprysków i podrażnień. Kwas salicylowy jest rozpuszczalny w tłuszczach, dzięki temu działa nie tylko na powierzchni naskórka, a także ma zdolność przenikania przez warstwę sebum wnikając w głąb skóry oczyszczając pory i je odblokowując, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się wszelkich wyprysków oraz pomaga oczyszczać zaskórniki, które stają się dzięki temu mniej widoczne. Z tego też względu preparaty z kwasem BHA polecane są dla cer skłonnych do zanieczyszczeń i trądziku. W stężeniach do 10% ma działanie keratoplastyczne, a powyżej 10% keratolityczne. Wskazaniem do stosowania kwasu salicylowego są różnorakie zmiany barwnikowe, piegi, przebarwienia pozapalne, plamy soczewicowate. Uszkodzenia spowodowane promieniowaniem słonecznym, czyli rogowacenie, fotostarzenie, zmarszczki. Pomaga w niwelowaniu blizn oraz w leczeniu trądziku pospolitego. Najlepsze efekty daje stosowanie kwasu salicylowego w przypadku skóry łojotokowej z zaskórnikami, rozszerzonymi porami skóry, niewystarczająco nawilżonej.

 

Lipofilowa witamina C: BV-OSC

 

Najnowsza forma witaminy C – tetraizopalmitynian askorbylu, handlowo nazywana BV-OSC, o wysokim powinowactwie do bariery lipidowej naskórka, przez co łatwo wnika w głąb skóry właściwej. Jest to najskuteczniejsza i najdroższa forma witaminy C, idealna dla osób o cerze delikatnej i nadwrażliwej, które nie tolerują witaminy C w postaci kwasu L-askorbinowego. Posiada najwyższą stabilność wynoszącą nawet do kilkunastu miesięcy. Dzięki właściwości rozpuszczania w tłuszczach z łatwością przenika do komórek skóry, gdzie pełni rolę kofaktora w produkcji kolagenu. Nie powoduje podrażnienia ani łuszczenia skóry oraz nie wymaga niskiego pH, aby pokonać warstwę rogową. Doskonale wspomaga ochronę przed promieniowaniem UV, stymuluje syntezę kolagenu, działa rozjaśniająco hamując produkcję melaniny, poprawia elastyczność skóry spłycając drobne zmarszczki. Wzmacnia naczynia krwionośne poprawiając mikrokrążenie, działa łagodząco i przeciwzapalnie. Lipofilowa forma witaminy C ze względu na wysoki stopień penetracji w głąb skóry jest stosowana w niższym stężeniu (1-3%) niż kwas askorbinowy. 

 

Neodermyl™

 

Beziniekcyjny wypełniacz zmarszczek, który stymuluje odnowę kolagenu typu III – zwanego kolagenem młodości, tropokolagenu oraz elastyny. Badania kliniczne potwierdziły spłycenie zmarszczek o 15% już w trakcie pierwszych 20 dni kuracji. Wraz z wiekem w skórze zachodzi spowolniony metabolizm fibroblastów wraz z którym zmniejsza się aktywność mitochondriów w wyniku uszkodzenia DNA, co skutkuje zmniejszeniem aktywności dostarczania substancji aktywnych do komórek skóry. Neodermyl™ stymuluje syntezę białek poprzez dostarczenie do komórek cząsteczki energii Methyl-Glucoside-6-Phosphate (MG6P), które pobudzają proces syntezy. Zawiera również aminokwasy: prolinę, lizynę oraz miedź potrzebne do prawidłowej syntezy kolagenu i elastyny.

 

Resweratrol

 

Resweratrol jest polifenolem zaliczanym do grupy flawonoidów, pochodzenia roślinnego, występującym w wielu roślinach, m.in. winogronach i czerwonym winie, w owocach jagodowych (morwa, żurawina, borówka czernica, borówka brusznica, niejadalna czarna jagoda, borówka amerykańska, czarna porzeczka, truskawki, maliny). Zmniejsza stres oksydacyjny komórek skóry oraz wzmacnia ich potencjał ochronny. Badania kliniczne nad Resweratrolem potwierdziły wydłużenie życia komórki nawet o 30% przez co jest uważany za przełomowy składnik przeciwstarzeniowy. Przeprowadzone badania in vitro wykazały również  hamujący wpływ Reswratrolu na aktywność kolagenazy, elastazy i hialuronidazy, enzymów odpowiedzialnych za rozpad białek podporowych. Resweratrol jest również fitohormonem, niezbędnym w terapii skóry dojrzałej z widoczną utratą jędrności i elastyczności. 

 

Retinol

 

Czysta forma witaminy A,  jeden z najskuteczniejszych składników stosowanych w odmładzaniu skóry. Intensywnie stymuluje odnowę komórek naskórka i skóry właściwej, regulując proces keratynizacji. Retinol oddziałuje również na fibroblasty, zwiększa ich metabolizm oraz produkcję kolagenu, elastyny i GAGs w skórze właściwej. W efekcie skóra staje się grubsza i zregenerowana, a jej gęstość wzrasta. Retinol regulując aktywność melanocytów posiada właściwości wybielająco-rozjaśniające, dzięki czemu sprawdza się przy skórze z przebarwieniami. Retinol wspomaga regenerację naskórka, ogranicza złuszczanie i szorstkość skóry. Długotrwałe stosowanie kosmetyków z witaminą A działa stymulująco na komórki skóry właściwej, poprawiając jej elastyczność i opóźniając wiotczenie. 

« Wstecz
firma
Sklep nie dysponuje tak dużą ilością towaru.
x
Dostępna ilość: szt.
Dodać do koszyka?
Czy na pewno chcesz usunąć ten towar z koszyka?
Dostępność niektórych towarów uległa zmianie i w chwili obecnej nie można ich kupić. Przepraszamy.